Metahaven

2020.10.03 - 2020.11.01

Metahaven – Sunrise, simulation

Röda Sten Konsthall öppnar 3 oktober utställningen Sunrise, simulation av Metahaven, som är en film-, forsknings- och designstudio baserad i Amsterdam.

I utställningen ingår videoverket Hometown från 2018 samt en nyproducerad affischserie som visas både i det offentliga rummet och på Röda Sten Konsthall.

Hometown är en tvåkanalig videoinstallation som presenteras i Röda Sten Konsthalls stora utställningsrum Katedralen. Känslan i det filmiska verket är hypnotisk och dialogen mellan de två huvudpersonerna Ghina Abboud och Lera Luchenko växlar mellan arabiska och ryska. Hometown och är inspelad i Beirut och Kiev.   

I en tid av enorma informationsflöden och frenetisk besatthet av faktakontroll har Metahaven skapat en stad som rymmer såväl svängdörrar som spegelväggar. En stad där teknik, fiktion och animationer smälter samman i en flerdimensionell sfär och på så sätt ifrågasätter allt. Hometown är en visuell berättelse som påminner oss om att poesi och fiktion är en oumbärlig källa till kunskap i en värld förhäxad av en obeveklig strävan efter autenticitet och sanning. 

I utställningen ingår även en ny bildserie bestående av affischer som kommer att visas på olika platser i Göteborg; planket vid Nils Ericson Terminalen och Vasagatan 16, samt i loungen på Röda Sten Konsthall. 

Vernissage: lördag 3 oktober kl. 12–17. Välkomsttal kl. 13 med verksamhetschef Mia Christersdotter Norman och curator Oscar Ramos. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer angående coronaviruset och släpper in begränsat antal ifall det skulle behövas. 

Utställningen är öppen 3 oktober–1 november. Välkommen! ⁠

Curator

Sunrise, simulation är curaterad av Oscar Ramos som är curator och konstnär baserad i Göteborg. Han är en av grundarna bakom NSFW/SVILOVA, en plattform för samtidskonst, som sedan 2013 har arrangerat online-utställningarna och en mängd offline-utställningar och konstnärssamtal. 

Metahaven

Metahavens arbete består av filmskapande, skrivande och design. Senare separatutställningar inkluderar Turnarounds, e-flux, New York (2019), Version History, ICA London (2018), Earth, Stedelijk Museum Amsterdam (2018), Hometown, Izolyatsia, Kiev (2018) och Information Skies, Auto Italia, London (2016). Bland senare grupputställningar hör Ghost:2651, Bangkok (2018), the Busan Biennale (2018), the Sharjah Biennial (2017) och the Gwangju Biennale (2016). Senare publikationer inkluderar PSYOP: An Anthology (Koenig Books, London, 2018), och Digital Tarkovsky (Strelka Press, Moscow, 2018).